Wetenschap
Foot orthoses for the prevention of lower limb overuse injuries in naval recruits: study protocol for a randomised controlled trial
Daniel R. Bonanno, George S. Murley, Shannon E. Munteanu, Karl B. Landorf and Hylton B. Menz (2017)
Conclusie
Binnen het Australische leger is onder 306 mariniers in opleiding een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van voetorthesen op het voorkomen van blessures. De controlegroep (153 personen) kreeg een 3 mm vlakke inlegzool in de legerlaars, de interventiegroep (ook 153 personen) droeg een universele voorgevormde voetorthese. Beiden vervaardigd uit Formax foam door hetzelfde bedrijf Formthotics cq Foot Science International in Nieuw-Zeeland.
Tijdens de trainingsperiode van 11 weken ontwikkelde bij 67 deelnemers een letsel aan de onderste ledematen, waarbij binnen de groep met de vlakke inlegzool 40 deelnemers (26,1%) en 27 deelnemers met de geprefabriceerde orthesegroep 27 (17,6%) deze letsels hadden.
Dit komt overeen met een reductie van 34% van het risico van letsel aan de onderste ledematen door het dragen van de geprefabriceerde voetorthese (cq Formthotics inlegzool).
Meer specifiek nam het verschijnen van mediaal tibiaal stress syndroom, patellofemorale pijnsyndroom (runners knee), achilles tendinopathie en plantaire fasciitis (heel spoor) met 34% af bij mariniers in opleiding die tijdens de defensietraining van 11 weken de voorgevormde Formthotics in de legerlaarsen droegen.

Foot orthoses for the prevention of lower limb overuse injuries in naval recruits- study protocol for a randomised controlled trial
Marian L. Baxter, Charles Baycroft, G. D. Baxter, DPhil (2011)
Conclusie
Binnen dit onderzoek werden 102 militairen in opleiding bij de Nieuw-Zeelandse strijdkrachten gescreend op een verhoogde kans op potentiële blessures aan onderlijf en/of onderrugklachten. Tevens is onderzocht wat het effect is van het toepassen van een dubbellaags Formthotics inlegzool bij militairen met een verhoogde kans op blessures.
Deze aanpak is ingegeven door de blessurestatistieken binnen het Nieuw-Zeelandse leger: 10% van de militairen heeft iedere maand last van klachten aan onderlijf en/of rug.
De screening resulteerde in een risicogroep met 47 militairen die ieder een dubbellaags inlegzool van Formthotics kregen aangemeten.
Tijdens het onderzoek werd 3 maanden data verzameld waarbij onder andere werd ingezoomd op veelvoorkomende klachten als vermoeidheidsbreukjes (stress fractuur) aan voet en scheenbeen, plantaire fasciitis, chronische pijn of irritatie van de knieën, chronische pijn of irritatie van de onderrug, overbelastingsblessures aan enkel, knie en heup.
De resultaten toonden dat het aantal blessures in de Formthotics-groep voor bijna alle onderzochte typen blessures sterk was afgenomen, in sommige gevallen met een factor 20 of 30.

Blessures bij trainees met Formthotics in hun legerlaarzen afgezet tegen blessures binnen het totale legerkorps
Blessure (p waarde)
– Stress fractuur aan voet 0.119
– Stress fractuur aan scheen 0.052
– Stress Fracture aan dijbeen 0.990
– Stress Fracture aan onderrug 0.926
– Plantar Fasciitis 0.042
– Chronische pijn of irritatie aan heup 0.951
– Chronische pijn of irritatie aan knie 0.439
– Chronische pijn of irritatie aan onderrug 0.031
– Overbelastingsblessures enkel, knie of heup 0.580
Relatief risico van 1.0 duidt op gelijke kans op blessures, 0.5 duidt op halvering van het risico enz.
Effectiveness of foot orthoses and shock-absorbing insoles for the prevention of injury: a systematic review and meta-analysis
Daniel R. Bonanno, Karl B. Landorf, Shannon E. Munteanu, George S. Murley, and Hylton B. Menz. La Trobe University (2017)
Conclusie
Voetorthesen en schokabsorberende inlegzolen worden vaak gebruikt voor de preventie en het behandelen van musculoskeletale aandoeningen aan de onderste ledematen. Het doel van deze systematische review was om de literatuur samen te vatten en meta-analyse toe te passen om de effectiviteit te beoordelen van voetorthesen en schokabsorberende inlegzolen ter preventie van musculoskeletaal letsel.
In deze systematische review werden in totaal 18 klinische onderzoeken opgenomen, met 11 gerandomiseerde trials ter evaluatie van voetorthesen en 7 trials (gerandomiseerde en quasirandomised) evaluatie van schokabsorberende inlegzolen.
Meta-analyse toont aan dat voetorthesen zorgen voor 28% afname van de kans op een blessure, een 41% reductie van het risico op het ontwikkelen van een stressfractuur aan de onderste ledematen en een verlaging van het risico op shin splints met 73%. Ook kan worden geconcludeerd dat universele voorgevormde voetorthesen en op maat gemaakte voetorthesen beiden even effectief zijn in het voorkomen van een blessure.
Voetorthesen bleken niet het risico te verminderen op weefselschade. Schokabsorberende inlegzolen bleken niet effectief te zijn bij het voorkomen van iedere vorm van letsel.

Volg ons op social media